Основне завдання лікувального харчування полягає у відновленні порушеної рівноваги в організмі людини під час хвороби. Воно зумовлено пристосуванням хімічного складу раціонів до метаболічних особливостей організму за допомогою добору і поєднання продуктів, вибору способу кулінарної обробки на основі відомостей про особливості обміну, стану організму хворого.
Харчування для людей з гострою або хронічною формою того або іншого захворювання називається лікувальним, а харчування, організоване на підприємствах для тих, хто працює в умовах дії шкідливих професійних факторів,— лікувально-профілактичним.
Лікувальне харчування є важливим елементом комплексної терапії. В одних випадках при захворюванні органів травлення або в разі порушення обміну речовин лікувальне харчування виконує роль одного з основних терапевтичних факторів, в інших — створює сприятливий фон для більш ефективного проведення терапевтичних заходів. Його організовують у лікарнях, санаторіях, профілакторіях, а також у їдальнях при промислових підприємствах, організаціях і навчальних закладах.
Лікувально-профілактичне харчування сприяє посиленню опірності організму впливу зовнішнього середовища. При цьому до раціону харчування включають продукти, що сприяють якомога швидшому виведенню з організму шкідливих речовин.
Підприємства, де організовано дієтичне харчування, називаються дієтичними їдальнями.
Особам, що потребують дієтичного харчування, за рекомендацією лікаря призначають раціони, або дієти, які включають певний комплекс страв і продуктів. Кожна дієта має номер — 1, 2, 5, 7, 9, 10, 11, 15. Дієтичне харчування потребує регулярного лікувального контролю, тому в штаті дієтичних їдалень передбачено посаду медичного працівника.